Kwaito lanceert Pigas

Kleinschalige wooninitiatieven sterken bij een pandemie
Covid-19
heeft een belangrijke zwakte in de organisatie van onze zorg blootgelegd. Nog veel mensen met een zorgnood verblijven in grootschalige voorzieningen en richtlijnen zijn veelal afgestemd op collectiviteiten met een medische setting. Maar kleinschalige wooninitiatieven voor mensen met een verhoogde kwetsbaarheid bestaan ook. Vaak zijn het vormen van cohousing, of woon- en leefomgevingen waar mensen samenwonen zoals in een klassiek gezin. Die kleinschaligheid en de diversiteit aan woonvormen bleef het afgelopen anderhalf jaar wat buiten het discours over de pandemie en deze cohousinginitiatieven botsten dikwijls met niet-passende richtlijnen. Niet bevorderend voor het welzijn van bewoners en medewerkers.

Daarom startte Kwaito met Pigas. Pigas.be wil kleinschalige wooninitiatieven voor mensen met een verhoogde kwetsbaarheid sterken bij het aanpakken van een pandemie. De website deelt ervaringen, tips en info vanuit het oogpunt van de cohouser, de professionele – en de mantelzorger, en de organisator. Maar de website roept ook duidelijk op om mee te doen.

Samen met andere cohousers, mantelzorgers, medewerkers en sociale organisaties, over alle zorgsectoren heen, wil Pigas de informatie verder uitbouwen. We vragen daarom expliciet om ook jouw ervaringen, frustraties, gouden tips en info over het evenwichtig aanpakken van een pandemie te delen met anderen.

Klik hier om mee te doen.